Met deze tips stel je de beste kaasschotel samen!

Met deze tips stel je de beste kaasschotel samen!

kaasschotel samenstellen, kaasplank samenstellen, een kaasplank met verschillende kaassoorten en fruit

4 makkelijke stappen voor het maken van een gastronomische kaasplank 

Wie is er niet dol op een goede kaasschotel? Hoewel ik merk dat er vaak door mijn naasten enkel artisanale kaas werd gegeten bij speciale gelegenheden, vind ik dat deze stukjes geluk werkelijk iedere dag deel mogen uitmaken van een gevarieerd eetpatroon!

Soms is het echt overdonderend, het aanbod aan verschillende kaassoorten. We kiezen daarom vaak de veiligste optie en kiezen voor iets dat we al kennen. Toch wil ik daar graag verandering in brengen. Vergeet de tonnen fruit, kilo’s noten en dikke hompen supermarkt-kaas: hier komt de gastronomie.

1. Doe eens wat anders.

Als je in Nederland geboren bent, heb je waarschijnlijk vaak de gewoonte te kiezen voor een blok Gouda. Daar is absoluut niks mis mee, maar als je een variëteit aan smaken wilt voorstellen, raden we het anders aan.

‘Something old, something new, something goat, something blue.’ 

Hou dit rijmpje in je hoofd! het is geen exacte wetenschap maar in de werkelijkheid ziet het er dan zo uit, textuur-gewijs:

  • Zachte kaas
  • 2 half- harde kazen
  • Een harde kaas

of

  • Smeuïge kaas
  • Half harde kaas
  • 2 krokantere kazen

Als je er niet uitkomt, kan ik (of je lokale kaasmeester)  je nog steeds helpen om buiten de ‘kaasbox’ te denken!

2. Presentatie

Dus. Je hebt je perfecte selectie kazen. Goed gedaan! Dat is al meer dan het halve werk.

Haal ze zeker een uur voor het serveren uit de koelkast, zo ontwikkelen de unieke , complexe smaken zich veel beter bij het proeven van de kaas.

Hoeveel heb je nu precies nodig? Het gewicht is afhankelijk van het moment waarop je de kazen serveert en de setting waar in. Van iedere kaas ga je toch een 30-40 gram per persoon rekenen.

3. Kaasbegeleiders

Het is eigenlijk onmisbaar, die kaasbegeleiders. Daarmee bedoel ik crackers, vers brood, (ietwat) fruit, … Appels kunnen bijvoorbeeld perfect gebruikt worden om het smakenpallet te neutraliseren. Kaasbegeleiders kunnen ook de karakteristieken van kazen versterken. Hier zijn we naar op zoek.

Kies een variëteit maar ga hier niet overboard: de hele opzet van een culinaire kaasschotel is denk ik nog steeds… Kaas.

4. Wat zul je drinken?

Het eerste wat er ons te binnen schiet bij een kaasplank is… Wijn! Een traditionelere keuze, maar misschien is het wel eens verrassend om het anders aan te pakken. Zo vind ik persoonlijk dat bieren vaak beter bij kazen passen. Het bubbeltje in een bier zorgt  bijvoorbeeld ook voor het fijner waarnemen van de smaken van de kazen, aangezien die echt je mond en smakenpallet zullen ‘schoonspoelen’. Champagne, prosecco, madeira, whiskey, sherry en porto zijn ook zeker mogelijk als foodpairing bij kaas.

Voor wijnen is de tip over het algemeen zo:

'Wat samen groeit, samen bloeit.'

 Meestal is de wijn uit de streek waar je de kaas vandaan hebt, een perfecte match. Meestal, niet altijd.

Hier zijn nog wat richtlijnen voor wijn:

-  hoe intenser en harder de kaas, hoe steviger de wijn mag zijn.

  • Frisse aciditeit in witte wijn gaan meestal perfect met de meeste zachte, frisse kazen en half-harde kazen met een zacht karakter. (Denk zo: witte wijn- witte geit = zachte kaas: makkelijk ezelsbruggetje!).
  • Een rode wijn (meestal met toch wat tannines) gaat je tong verdoven en de subtiele smaken van de kaas wegnemen. Zonde! Als je kiest voor rood, dan kies je best een wijn met mildere tannines, om je kazen de kans te geven te shinen!
  • Porto is geschikt voor de zoutere, kenbaar oudere kazen en de blauwe kazen dus. Zo bewaar je de balans van smaken.

Denk ook eens aan Geuze, thee,... Durf! Probeer! In het slechtste geval heb je er een stevige lachbui aan overgehouden. 

food pairing bier food pairing foodpairing foordpairing thee en kaas kaas en thee

Hopelijk is het hele ‘mysterie van de perfecte kaasplank’ nu volledig opgelost voor je. Ik ben er alvast van overtuigd dat je met deze tips een klassevolle kaasplank kunt serveren.

Nog niet volledig zeker van je zaak?

Stuur me even een DM op @madamecath via Instagram of via hello@madamecatherine.com of laat een reactie achter! Ik help je graag verder met alle kaasvragen met oplossingen op maat, speciaal voor jou.

 

Liefs,

Madame Catherine

Terug naar blog

Laat je gegevens achter voor meer informatie